Viktorianské slavnosti

Je sobota odpoledne a sluncem ozářený areál Lesné v Krušných horách se chystá na, v pořadí již, druhý ročník Krušnohorských Viktoriánských slavností, letos poprvé spojených se sochařským sympoziem. Venkovní posezení jistí veliký stan, pro případ nepříznivého počasí, kryté pódium k vystoupení uměleckých souborů, pestré občerstvení, prostě vše připraveno pod bedlivým dohledem pořadatelů z Horského klubu Lesná a Nadačního fondu Obnova Krušnohoří. První návštěvníci se procházejí po horské louce a prohlížejí vystavená díla, vytvořená z dubových kmenů sedmi sochařskými (řezbářskými) mistry v týdnu od 22. do 28. července na téma „Patron sochařského sympozia na Lesné“.

 Otevřené dveře modelového objektu „Krušnohorský lidový dům“ zvou k prohlídce stálé muzejní expozice ze života horalů, jejich tradic, způsobu obživy, práce v zemědělství, v lese a v dnes již neexistujících řemeslných oborech. Nádherné krajky a jejich paličkování můžeme sledovat, tak říkajíc, v přímém přenosu v podání zručné krajkářky. Toto staré krušnohorské řemeslo nezaniklo a nejen zde prochází svojí renesancí.

S blížícím se zahájením přehlídky lidové muziky a tance devíti folklorních souborů z Čech, Moravy a Německa jako by nesouhlasilo počasí. Sluníčko začíná střídat déšť a tak průvod po Lesné, spojený s hudbou a zpěvem, směřuje co nejrychleji pod stanový příkrov. Rozmary počasí ale nic nemění na dobré náladě všech zúčastněných diváků z obou stran státní hranice, tak i vystupujících hudebních souborů. Písnička střídá písničku, zpívá se, tancuje, se sladkou odměnou-dortem na závěr. A pomalu se blíží vyvrcholení. Slosovatelné lístky prozrazují, že vítězným dílem řezbářského sympozia se stává socha „Zrozeni ve znamení berana“ od pana Josefa Švancara - Šporgyho. Cenu za nejsympatičtější sochu sympozia získává „Oblouk ke hvězdám“ od pana Davida Fialy. Tato socha je v zápětí návštěvníky vydražena částkou 7.000 Kč. Peníze budou věnovány dětem do dětských domovů.

A pak už jenom pokračující neformální zábava uzavírá celou, dle drtivé většiny účastníků, povedenou akci. Nechybí ochutnávka moravských vín, speciality na rožni, grilu a staročeské koláčky.

 Spolupráce manželů Herzánových z Lesné s paní Macháčkovou, vedoucí folklorního souboru „Krušnohor Chomutov“, přinesla další plusový bod pro podporu myšlenky obnovy krušnohorského regionu.

Na reportáž z akce se můžete podívat zde

Folklorní slavnosti byly podpořeny Hospodářskou a Sociální Radou Chomutovska v rámci projektu "Druhý ročník folklórní slavnosti v chomutovském Krušnohoří".


Starší články