Pohádková Lesná

 „KDOPAK MI TU LOUPE PERNÍČEK"

Mikroregion Lesenská pláň a Tourismusverein Seiffen pořádají každoročně česko – německý dětský den, finančně podpořený z FMP, Programu Cíle 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2007 – 2013.

Nedělní odpoledne ožilo pohádkami a pohádkovými bytostmi. Pohádková Lesná již po čtvrté oslavila svátek dětí v duchu pohádek. Ten letošní svátek dětí přijelo 10. 6. 2012 oslavit na Lesnou v Krušných horách i přes nepřízeň počasí na 400 dětí za doprovodu svých rodičů a příbuzných.

Pestrý pohádkový program zahájily děti z dětského domova ve Vysoké Peci hudebním vystoupením. Dále zatančil dětský folklorní soubor Krušnohor a mladí chlapci z výchovného ústavu Boškovice předvedli své číslo hrou na bubny. O dobrou náladu a úsměv na tváři se postarali ochotníci z divadla Bezevšeho z Postoloprt. Odpoledne plné her, soutěží a zábavy bylo doprovázeno praktickými ukázkami zapomenutých řemesel v Krušnohorském muzeu a jeho okolí v podání folklorního souboru Jirkovák. Malí i velcí návštěvníci si vyzkoušeli pracovat na hrnčířském kruhu, plést košíky, paličkovat, zdobit perníčky, vyrábět hračky, svíčky z včelích plástů a třeba i drátkovat. Pro odvážnější byla připravena horolezecká dráha, jízda na koních, projížďka obrněnými stroji či hasičský zásah a ti nejmenší naslouchali pohádkám v loutkovém divadélku. Perníková chaloupka dobře střežená Ježibabou lákala k ochutnání perníčků, sladkostí a pamlsků uvnitř chaloupky. Ty byly dětem rozdány z rukou Jeníčka a Mařenky až po splnění úkolů na jednotlivých stanovištích Pohádkové Lesné.

V programu nechybělo ani tradiční slavnostní vyhlášení vítězů výtvarné soutěže. Z nejzdařilejších dětských kreseb byly vytvořeny omalovánky s názvem „Krušné hory očima dětí 2012". Tyto omalovánky ve dvojjazyčném provedení poputují stejně tak jako minulý rok dětem do dětských domovů, mateřských školek, center a nemocnic. Po představení nové výtvarné soutěže malovaly děti na téma - ,,Tvoříme kalendář - Krušné hory očima dětí 2013".

Vyvrcholením dětského dne bylo tolik očekávané losování o víkendový pobyt pro celou rodinu v Horském hotelu Lesná a 30 kg selátko.

Fotogalerie z Pohadkové Lesné


Starší články